26 Mayıs 2012 Cumartesi

CHP “Adana AK Parti’ye hayırlı olsun” dedi..

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap parti anketlerine göre AK Parti’nin hala yüzde 50 seviyesinde olduğunu belirterek “Bunun nedenlerini araştırıyoruz..” demişti.. Kendisine yardımcı olayım; sarih nedenlerden birisi de CHP’deki parti içi kavgalardır.. Huzur ve istikrar neredeyse kemikleşmemiş seçmenin oraya teveccüh etmesi kadar doğal ne olabilir.?
Gelelim Adana’ya..
Adana’da delege ve ilçe kongreleri sürecinde CHP’nin özüne yönelik önemli tasfiyeler gerçekleşti.. Gerek Arap kökenli gerek alevi kökenli partililer yönetimlerden tasfiye edilerek CHP şemsiyesinin dışına itildi.. Küstürüldüler.. Halbuki partinin önemli dinamikleri olup CHP oylarının etkileyici bir bölümü bu kesimlerden geliyordu.. Bugün Adana CHP’de il kongresi öncesi Türkmen ve Doğulu etkinliği söz konusu..
Bu durum partinin Ankara yapılanması ile de ters orantılı.. Erdoğan Toprak ve Nihat Matkap eliyle genel merkezde tasfiye edilenler Adana’da adeta rövanşı aldı.. Bu bakımdan Ankara CHP’yle Adana CHP, gerek il kongresinde gerekse ileri dönemlerde çatışacak gibi görünüyor..
Sol bir partide etnisite ve mezhep meselelerinin konuşulması hatta siyasi kavgaya dönüşmesi ne kadar da kötü.. Her iki yöntemi de hatalı bulduğumu vurgulamalıyım..
Peki il başkanı kim olur.?
Soner Çetin aday olmayacağını zaten açıklamıştı.. Turgut Üstün, Orhan Sümer, Melih Atmış, Gökhan Yağ (A. Cevdet Yağ’ın oğlu), Mehmet Salıcı başta olmak üzere daha birçok ismin adaylığı konuşulsa da parti içi dengeler bakımından gergin günler yaşanacağı kesin.. Genel merkezin herhangi bir ismi işaret edip “Bunu seçin..” demesi de yetmez.. Delege yapılanması ilçe başkanlarının (dolayısıyla örgütlerin) evet demeyeceği bir ismin seçilmesinin mümkün olamayacağına işaret ediyor.. Kemal Kılıçdaroğlu ve siyasetteki ekip arkadaşları böyle bir riski alır mı; bence zor..
Hafta sonu Adana’ya gelip şehrimizden Osmaniye ve Hatay’a geçen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adana sıkıntısı da gözlerden kaçmadı.. Kimseyle görüşmeyip sadece ve sadece İl Başkanı Zeydan Karalar’la bir süre sohbet etti..
Sözün özü..
Seçilecek il yönetiminin CHP’yi yerel seçime taşıması öngörülüyor.. Bu konjonktürdeki bir kongrenin belirleyeceği CHP il yönetimi, maalesef sağlıklı belediye başkan ve meclis üyesi adayları üretemeyecek.. Kazanmaya değil CHP’nin kaybetmesine (ama bireysel kazanımlara ve siyaset ticaretine) endeksli politikaların sonucunu hep birlikte göreceğiz.. Ya da CHP tam dere geçerken at değiştirebilir..
Kısaca..
Cumhuriyet Halk Partisi her halükarda AK Parti’ye diyor ki; Adana’daki belediyeler şimdiden sana hayırlı uğurlu olsun..!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder