18 Kasım 2012 Pazar

Adana'nın uyuşturucuya duyarlılık notu; Sıfır..

Birleşmiş Milletler raporlarına göre halen 200 milyon kişi düzenli olarak uyuşturucu kullanıyor.. Yapılan bir araştırma, durumun sanıldığından çok daha vahim olduğunu gösteriyor.. İngiltere'de 2 milyon kişi düzenli olarak yasadışı madde kullanıyor.. Orta öğretim çağındaki her 4 öğrenciden biri bu maddelerle bir şekilde tanışmış.. 16 yaş altında olup da uyuşturucu kullanımı sonrası hastaneye başvuranların sayısı son on yılda yüzde elli artmış..
Ülkemizde de sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı yüzünden yılda ortalama 350 bin kişi ölüyor.. Bir başka ifadeyle madde bağımlılığı yüzünden her yıl verdiğimiz ölü sayısı Çanakkale Savaşı kayıplarından daha fazla..
Araştırmalar gösteriyor ki;
Türkiye'de uyuşturucu kullanımı maalesef ilköğretim okullarına kadar inmiş durumda.. Öğrenciler arasında ilk kez esrar, eroin, ecstasy ve sakinleştirici hap kullanım yaşı ortalama 13 olarak belirlendi..
Yüzde 70'lerin üzerindeki sigara kullanımı, Türkiye'yi sigara kullanımında dünyada en ön sıraya çıkarıyor.. İlköğretim öğrencilerinin yüzde 16.1'i yaşamları boyunca en az bir kez sigara kullanmış.. Bu çocuklar arasında sigaraya başlama yaşı da ortalama 11.. Ortaöğretim öğrencileri arasında  sürekli sigara içenlerin oranı ise yüzde 23..
Sorunun polisiye boyutuna gelince..
Türkiye'de geçen yıl uyuşturucu kaçakçılarına yönelik 18 bin 24 operasyonda 6 ton 412 kilogram eroin, 46 ton 918 kilogram esrar, 106 kilogram afyon ve 589 kilogram kokain ele geçirildi.. Esrar yakalamalarında Adana, Mersin, Gaziantep ve İzmir ilk sırada yer alıyor..
Bağımlıların eğitim durumuna ilişkin verilerin yer aldığı rapor, 2011 yılında tedavi görenlerin önemli kısmının ilkokul ve ortaokul mezunu olduğuna vurgu yapıyor.. Tedavi görenlerin yüzde 33'ünün ilkokul mezunu, yüzde 32'sinin ortaokul mezunu, yüzde 25'inin lise mezunu, yüzde 6'sının yüksekokul mezunu ve yüzde 2'sinin ise hiç okula gitmediği ifade ediliyor..
Demek ki..
Eğitim düzeyi düşüklüğüne işaret eden rakamların da vurguladığı gibi, sorun aslında bir eğitim sorunu.!
Ve, en fecisi; can kayıpları..
2011 yılında 153 olan madde bağımlılığında en fazla ölüm olayının meydana geldiği ilk beş il sırasıyla İstanbul, Antalya, Adana, Gaziantep ve Ankara.. 2011 yılında, İstanbul'da 57, Antalya'da 15, Adana'da 14, Gaziantep'te 9 ve Ankara'da 4 kişi madde bağımlılığına bağlı olarak yaşamını yitirdi..

Adana açısından durum ivedi.. O halde ne yapmalı.?
Polisiye olmayı çoktan aşmış uyuşturucu sorunu, Adana'da devletin yanısıra ailelerin ve sivil toplum kuruluşlarının da omuz vermesiyle en alt seviyeye indirgenebilir.. Peki, bu alandaki gerek polisiye gerek eğitimsel başarılarına tanıklık ettiğimiz Adana emniyetine kamuoyu olarak yeterince destek oluyor muyuz.?
Polis uyuşturucu ile eğitim mücadelesinde yeterince araç gerece sahip mi; merak eden herhangi bir belediye başkanı, oda, ya da STK var mıdır.? Hiç sanmam.. Gündelik yaşamında kentsel dönüşüme, ekonomiye, kültür ve sanata, spora, eğlenceye öncelik tanıyan Adana, uyuşturucu ile mücadele gibi hayati bir sorunla yüz yüze..
Kim bilebilir, belki de sıra bu yazıyı okuyanlardan birimizin çocuğundadır.. Bir evladımızı dahi bağımlılıktan kurtarabilmek, bir gencimizi olsun ölümün soğuk yüzünden çekip hayata dönderebilmek için..
Var mısınız, yok musunuz.?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder