25 Aralık 2012 Salı

Demirçalı'nın soru önergesi Bayraktar'ın masasında!


Adana'da kentsel dönüşümün miladının Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk ile başladığı gibi anlamlı ve ciddi bir iddiada bulunmuştum.. Azim Hoca, elini hızlı tutup Kıyıkent Evleri'nin temel atma törenini gerçekleştirirken 3 Ekim'deki bu törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ı da davet etmişti..
Hizmeti takdir ederken, yanlışı ve eksiği görmezden gelemeyiz..
Cumhuriyet Halk Partisi Adana milletvekili Ali Demirçalı bu projede herkesin gözünden kaçan önemli bir çarpıklığı yakaladı.. Örnek proje olarak adlandırılan Kıyıkent'te ruhsat yoktu, kaba inşaatı devam eden proje bu nedenle kaçak statüsündeydi.. Kentsel dönüşüm ya da ne olursa olsun bir hizmeti icra ederken yasa ve yönetmeliklere uyması ilk gereken kurumlar kamu kurumlarıdır.. Onlar örnek teşkil edecek ki, vatandaş ta kendisine çeki düzen versin..
Seyhan Belediyesi cephesinden meğer tam bir skandalmış..
TBMM'de konuyla ilgili soru önergesi veren Demirçalı, Bakan Bayraktar'a “Şahsınızın mevzuatı yerine getirilmemiş, belediye meclisi bay-pass edilerek, ruhsatı alınmamış kaçak statüsündeki bir temel atma törenine alet edilmenizi nasıl karşılıyorsunuz, bu durumda ne yapmayı düşünüyorsunuz?” diye sordu.. 
Önergeyi yeniden hatırlayalım.. 
* Adı geçen kentsel dönüşüm alanında, bölgenin Adana Büyükşehir Belediyesince kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmesinden sonra ilgili kanun gereğince yapılması gereken her ölçekteki imar planları ile bu planlara bağlı üretilmesi gereken uygulama imar planları Adana Büyükşehir Belediyesi meclisince, Seyhan Belediyesi meclisince veya yine yasalarla resen yapmaya yetkili kılınan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı - TOKİ tarafından yaptırılmış mıdır? 
* Yapıldı ise bu planların müellifi kimdir, bu planlar müellife hangi tarihte verilmiş, hangi tarihte kabulü yapılmış, hangi tarihte onaylanmış ve sonuç olarak hangi tarihte askıya çıkmıştır? Tutanakları tutulmuş mudur? Askı süresince vatandaş itirazı olmuş mudur? 
* Adı geçen kentsel dönüşüm bölgesinde yasal mevzuata uygun bir planlama süreci işletilmesi ile ilgili, bu planlar yapılmadan uygulamaya geçilmiş ise Seyhan Belediye Meclisi devre dışı bırakılarak suç işlenmiş midir?
* Mevzuat gereği izlenmesi gereken planlama süreci tamamlanmadan uygulamaya geçilmesi suç mudur? Bu durum var ise, 
* Adı geçen kentsel dönüşüm alanı için ilgili belediyece ruhsat düzenlenerek gerekli kat irtifakı tesis edilmiş midir? Eğer edilmemiş ise ruhsatı olmaması nedeni ile sürdürülen inşaat kaçak inşaat statüsünde, ayrıca da halkın sahibi olduğunu sandığı konutların henüz kat irtifakı bile tesis edilmemiş olmasından dolayı vatandaşın konut edinme duygularının ortadaki belirsizlik nedeni ile istismar edildiğini düşünüyor musunuz?
* Şahsınızın mevzuatı yerine getirilmemiş, belediye meclisi Bay-Pas edilerek, ruhsatı alınmamış kaçak statüsündeki bir temel atma törenine alet edilmenizi nasıl karşılıyorsunuz, bu durumda ne yapmayı düşünüyorsunuz?
* Yine mevzubahis kentsel dönüşüm alanlarındaki müteahhitlerin kimler olduğu ve vergi itibari ile hangi illere kayıtlı olduğunun incelenmesini, sonucunda da yörede iş yapan Adanalı müteahhitlerin neden değerlendirilmediğinin bildirilmesini ve bundan sonraki kentsel dönüşüm uygulamalarında Adanalı müteahhitleri değerlendirmeyi düşünüyor musunuz?
Görüldüğü üzere çok yönlü bir soru önergesi.. Hizmeti inkar etmeden yasalara uymaya davet eden, aynı zamanda da kent çıkarını korumaya yönelik bir önerge..
Ali Demirçalı, TBMM'ye sunduktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da konuya ilgi gösterip önergeyi Demirçalı'dan rica etti.. CHP Adana milletvekili de kendisine takdim etti.. Şimdi top Çevre ve Şehircilik Bakanı'nda.. Bakan Bey hem araştırıp hem de yanıtlayacak..Sonucunu biz de merakla bekliyoruz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder