9 Aralık 2012 Pazar

Katı Atık'ta kim yalan kim doğru söylüyor?



CHP Adana milletvekili Ali Demirçalı’nın girişimi üzerine mahkeme kararıyla durdurulan Katık Atık Bedeli’yle ilgili enteresan gelişmeler oluyor.. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan beni aradı, kızgındı.. Yaptığı önemli açıklamada “Ali Bey, maalesef hiç kimsenin Katı Atık Bedeli hakkında gerçekleri söylemediği bir noktadayız..” dedi..
Sordum; “Başkan mesela ne gibi.?”
Çelikcan uzun uzun anlattı..
2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 11. maddesine bağlı olarak çıkartılan yönetmeliğin 2012 Ocak ayından itibaren bu verginin alınmasındaki etken olduğunu hatırlattı.. Katı Atık Bedeli uygulamasının belediyelerin değil merkezi idarenin bir tasarrufu olduğunu vurgulayan Çelikcan, “Uygulanmaması halinde yasal sorumluluk altına gireriz.. Neden öteki belediye başkanları bunu anlatmıyor.?” şeklinde konuştu..
Demirçalı, Aldırmaz, Arıkan ve Öztürk de Mahmut Çelikcan’ın salvolarından nasibini aldı.!
CHP Adana milletvekili Demirçalı’yı şovmenlik ve popülist politika yapmakla suçladı.. İdare Mahkemesi’nin kararının Katı Atık Bedeli’nin niye alındığını değil uygulamanın teknik boyutunu irdelediğini anlattı..
Haklı da..
Doğru olan Ankara nezdinde yönetmeliğin kaldırılmasıydı.. Kökten çözüm olurdu.. Adana özelinde oy kaygısıyla bu olayla ilgilenmek yerine, keşke milletvekillerimiz bu konuya el atsa..
Mahkeme kararının ayrıntısı şöyle..
Katı Atıkla ilgili hizmetler işleme ve toplama-taşıma olmak üzere ikiye ayrılmış.. Büyükşehir Belediyesi katı atığın (Sofulu’da)  işlenmesiyle ilgili parayı zaten alıyor.. İlçe belediyelerinin üstlendiği toplama ve taşıma, katı atığın ayrı bir boyutu.. İşte , İdare Mahkemesi iptal kararında bu önemli ayrıntıyı göz ardı ederek, teknik gerekçelerle yürütmeyi durdurdu..
Yani..
“Katı Atık Bedeli’ni neden alıyorsunuz.?” Değil, “Katık Atık Bedeli’ni alırken uygulama hatası yapıyorsunuz..” kararıdır, bu..
Mahkemenin istediği ve beklediği Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nden böyle bir karar çıkmasıdır.. Yani kararın muhatabı aslında Büyükşehir Belediyesi’dir.. Ama Başkanvekili Zihni Aldırmaz büyük müjde diyerek ortaya çıkıp kahraman kesildi.. Adana bu gerçeği mutlaka bilmelidir..
Peki Mahmut Çelikcan teknik de olsa yürütmeyi durdurma kararına neden itiraz etti.?
Başkan onu da cevaplandırdı..
“İdareler, aleyhlerinde çıkan karara yasal olarak itiraz etmek durumundadır.. Böyle bir zorunluluğumuz var.. Aksi takdirde sorumluluk faktörü devreye girer ve fatura bize kesilir.. Yani gönlümüzden geçmese de yasalara yönetmeliklere uymamız gerekiyor.. İlçeler bazında Bölge İdare Mahkemesi’nin ilk kararı bizim aleyhimize çıktığı için itirazda bulunmak zorunda kaldık.. Tahmin ediyorum  Seyhan, Çukurova, Sarıçam gibi ilçeler de aleyhlerinde karar çıktığında mecburen aynı yolu izleyecek..”
Çelikcan; Zihni Aldırmaz, Yıldıray Arıkan ve Azim Öztürk’e de göndermede  bulundu ve “Zaten içimize sinmiyordu, doğru değildi diyerek vatandaşa şirin görünmeye çalışanların hiçbirisi samimi değil..” dedi..
Enteresan..
Mahmut Çelikcan’ın eleştirilerinden ben de nasibimi aldım.. Konunun çarpıtılmasından ötürü fıkralı köşe yazımda aynı hataya düştüğümü söyledi.. Bence de haklı olabilir..
Yüreğir Belediye Başkanı bugünkü Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuyla ilgili söz alacak.. Burada yazdıklarımı kürsüden belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin gözlerinin içine baka baka söyleyecek..
Popülist olmayan, oya tahvile endekslenmemiş, gerçeklere dayalı politika baştacıdır.!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder