11 Aralık 2012 Salı

Fırsatçı Zihni'yet ve Azim Hoca'nın katı atık balonu!


Kentte yaşamanın maddi olsun manevi olsun bedelleri var.. Manevi bedeli komşuya saygı bağlamında nezaket ve terbiye, gelenek göreneklerimiz, görgü kurallarına uyma vs.. olarak tezahür ediyor.. Maddi bedelini ise fatura kuyruklarında ödüyoruz..
Elektrik, su, telefon, ÇTV, internet, aklınıza ne gelirse..
2012 yılında Türkiye’nin pek az yerinde uygulanmasına rağmen Adana’da bu listeye Katı Atık Bedeli de eklendi..
*       *       *
Çevre Kanunu’nun 11. Maddesine göre düzenlenen yönetmelik adeta bir Deli Dumrul vergisi getirdi..
Enayi değilim, bir vatandaş olarak elbette ben de ödemek istemiyorum.. Yığılmış faturalar, ödenmeyibekleyen borçlar dururken bu da nereden çıktı diye bağırıyorum..
Neyse ki devreye CHP Adana milletvekili AliDemirçalı girdi ve konuyu yargıya taşıdı.. İdare Mahkemesi sırayla açılan davalardan ilk olarak Yüreğir’i ele alıp yürütmenin durdurulması kararını verdi.. Karar, katı atık bedelinin neden tahsil edildiğini değil de alınış ve belirleniş biçimini yanlış bulan bir içerik taşıyor..
Demirçalı, diğer partili milletvekilleri belediye başkan adaylığı peşinden koşarken cebinden masraf yapmak suretiyle hem de haftalarca takip ettiği meseleyi bir sonuca bağladı.. Bu kamu yararına bir girişim olarak takdir görmeli.. Emeğe saygı..
Bu arada Türkiye’nin birçok ilinden aranan CHP milletvekili Demirçalı, izlediği hukuksal yöntemi birbir anlatarak bu konuda tüm Türkiye’ye de ışık tutmuş oldu..
*       *       *
Fırsat bu fırsat diyerek Ali Demirçalı’nın hukuk başarısını kendine yontanlar oldu.. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz “Zaten içimize sinmiyordu” diyerek, mahkeme kararını kendi müjdesi olarak Adana’ya duyurdu.. Halbuki ASKİ vezneleri o günlerce harıl harıl katı atık bedeli alıyordu.. Merak etmiyor musunuz, o zaman Aldırmaz’ın içine nasıl siniyordu.?
Yalan dünya.!
İdare Mahkemesi, katı atık bedeli rakamlarınınBüyükşehir Meclisi’nde karara bağlanmasını istiyor..Kim samimi kim değil Adanalı o zaman görecek.?
*       *       * 
Zihni Aldırmaz gibi timsahın gözyaşlarını döken bir belediye başkanı daha vardı.. Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk.. O da katı atık vergisini doğru bulmayanlardandı.. Nitekim iptal kararının açıklanmasından sonra “Son derece yerindedir.. Biz de o bedeli almaya taraftar değiliz..” dedi..
Meğer külliyen üfürüyormuş.!
Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan,aleyhine çıkan bu karara kanun gereği itiraz etmek durumunda kalan ilk belediye başkanıydı.. Beri tarafta sinsi sinsi gülen Azim Öztürk de aynı yolu izlemek mecburiyetinde kaldı.. Sorumluluk almaktan korkan Azim Hoca “Yasal olarak katı atık vergisini toplamak zorundayız.. itirazında bulundu..
Azim’in mumu aleyhine karar çıkan karara kadar yandı.!
*       *       *
Avukatı değilim ama bilmenizi isterim..
Katı atıkla ilgili hakkında dava açılan ilk belediye olduğundan Yüreğir aleyhine karar çıktı ve böylece Mahmut Çelikcan bir anda Adana’da günah keçisi yapıldı.. Adeta arenada aslanların önüne atılmaya çalışıldı.. Bu büyük haksızlık.. Sonunda gerçek deÇelikcan’ın haklılığı da ortaya çıktı..
Beri tarafta sırıtan belediye başkanları popülist siyasetlerini sürdürerek prim yapmaya kalkıştı ama nafile.. Kaçış yok ki; Seyhan Belediye Başkanı AzimÖztürk de aynı akibete uğradı, sırada öteki ilçe belediyeleri var.. En büyük fırtına Büyükşehir Meclisi’nde kopacak!
Öte yandan Pazartesi günkü Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Çukurova Belediye BaşkanıYıldıray Arıkan “Mahmut Başkan haklı.. Biz istesekte istemesek te bu bedeli yasal olarak almak zorundayız..” dedi.. Zaman zaman eleştirdiğimYıldıray Başkan’ı da bu Doğrucu Davut duruşuylatakdir ettim..
*       *       *
Kısaca..
Ali Demirçalı’nın Bakanlık aleyhine açtığı dava sonuçlanana kadar bu kriz devam edecek.. Sadece yönetmeliğin kaldırılması durumunda Adanalılar olarak katı atık bedeli ödemekten kurtulacağız.. Bunu bilin..
Başka yolu yok.!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder