29 Ekim 2012 Pazartesi

Çelikcan'dan kentsel dönüşüm için yeni yol haritası!



Bayramın üçüncü günü Optimum’daydım.. Kentin doğu yakasına ait her kesimden, her mahalleden, her yaştan ve her gelir grubundan kalabalıkla haşır neşir oldum.. Kimi sadece vitrinlere bakmakla yetinirken kimi 50, kimi de belki 500 lira harcadı.. Ancak bir arada olmanın dayanılmaz mutluluğunu yaşadılar.. Kentlilik bilincinin ve ortak yaşamın pekiştirilmesine, dolayısıyla suçun (terör de dahil) azaltılmasına, toplumsal barış ve eşitliğin sağlanmasına yönelik bu tür yatırımların artması elzemdir..
Aslına bakarsanız böylesi yatırımlar meselenin sadece nüansı.. Meselenin kilit noktası kentsel dönüşüm.. Seyhan Belediyesi’nin Adana’nın kentsel dönüşümündeki miladı sayılan girişimi, öncelikle Yüreğir’de ete kemiğe büründürülmeliydi.. Daha çok ihtiyaç duyan, Yüreğir’di..
Ama nasıl.?
Özel değerleme firmasının yürüttüğü kamulaştırmada ancak yüzde 36 seviyesine gelinebilen Kışla’da, TOKİ ortaklığındaki 750 konutluk kentsel dönüşümün tamamlanması bu gidişle gelecek döneme kalacak.. Buna karşın 2 bin 500 konutun hedeflendiği Başak Mahallesi’nde boş alanların da varlığı sayesinde sorun çok daha kolay aşılabilecek..
Kışla’da sorun bir hayli farklı..
Biraz siyasetle karışık.!
Sinanpaşa, Yavuzlar ve Kışla Yüreğir’in en politize olmuş mahalleleri.. Buralardaki kamulaştırma gecikmesinin belediyenin beceriksizliğinden değil, vatandaşın ‘daha fazla ne koparabilirim’ zihniyetinden ve konulan‘siyasi bariyer’lerden kaynaklandığı öne sürülüyor.. Bazı siyasilerin, Çelikcan yönetimini başarısız kılmak adına el altından organize bir şekilde vatandaşları kışkırttığı açıkça dillendiriliyor.. İddialar doğruysa çok çirkin..
Koskoca ilçeye yazık ediliyor..
Çelikcan bugün var, yarın yok.. Ama Kışla Mahallesi ve Yüreğir hep yerinde kalacak.. Mahmut Çelikcan giderken kentsel dönüşümü başarmış Yüreğir’i cebine mi koyup götürecek.?
Sanırım sıkıntılı süreç tarih oluyor.. Zira kentsel dönüşüme taş koyma arzusundan kaynaklanan, hesaplanamayan bu gecikmeye karşın Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan yeni bir yol haritası belirledi..
Ya davul zurnayla, ya da yasal güçle.!  
Kısa bir süre önce alınan Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüm sürecinde gerçekleştirilecek kamulaştırmalarda belediyelerin eli güçlendirilmişti.. Çelikcan şimdilik bu yasal yetkisini kullanmayı niyetli görünmüyor.. Kışla sakinleriyle el sıkışarak anlaşmak niyetinde.. Ama siyasi hesapların yoluna kalıcı engel olduğuna kanaat getirdiği anda ikinci yolu deneyecek..
Biçilen değerler banka hesaplarına yatırılacak.. Kışla’da kentsel dönüşümün ilk kazması vurulacak.!
Yüreğir kazanacak..
Neler var.? Bu konutlarda cami, sağlık ocağı, okul, kültürel tesisler, çarşı, tören alanı ve spor alanları gibi tüm sosyal donatılar bulunacak.. Üstüne de bir AVM de Kışla’ya, bir tane de Başak Mahallesi’ne.. Aynı zamanda istihdam ve çağdaş sosyal yaşam, yaşanabilir ilçe demektir..
‘Yüreğir’i seviyorum’ diyen yola taş koymaz, duvara bir tuğla koyar.!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder