17 Ekim 2012 Çarşamba

Kilit parke kilit parke dediler, Adana'ya kilitlediler!



“Adana’nın yolları taştan, sen çıkardın beni baştan..” diye başlayan Aman Adanalı türküsü, bugünlerde çilenin türküsüdür.. Zira günümüz Adana’sının kilit parke taştan yolları delik deşik oldu, ralli yapılacak kıvama (!) geldi..
Adana’da kilit parke taşı sistemine ne büyük umut ve heyecanla geçilmişti, halbuki.. Yıldıray Arıkan’ın Seyhan Belediye Başkanlığı döneminden itibaren yerel yönetimler, pratikliğinden ve gerişi dönüşümünden kaynaklanan ekonomikliğinden ötürü kilit parke taşı sistemini tercih ederken asfalt dönemine son verdiler.. İyi hatırlayın, sayın Arıkan meydan savaşı kazanmış komutan edasıyla kilit parke örülü sokaklarda gayet nezih seçim pozları vermişti.. Belediye başkanları faaliyet raporlarında “Şu kadar kilometre kilit parke taşı döşedik” derken, meğer şehircilik adına rezilliğin çığırtkanlığını yapmışlar..
Sökmedi.. Kilit parke Adana’da sökmedi..
Çünkü TEDAŞ söktü, Superonline söktü, ASKİ söktü, Aksagaz söktü,; ama aynen geri takmadı.. İşlerine gelmedi, “Nasılsa biri çıkar yapar” dediler.. Kimi öylece bırakıp gitti, göstermelik “Düzelttik” süsü verenlerse yolları kalbura çevirmek başka işe yaramadı.. Belediyelerin kasasını tamtakır edenler geride kırılıp bir köşeye atılan kilit taşı dağı bıraktılar.. Bir de yürünmez, geçilmez, haritadan farksız yollar..
 Peki eksiklik neredeydi.?
Adana’daki klasik koordinasyon noksanlığı ve yapboz sistemi alışkanlığı göz göre göre dikkate alınmadı.. Bir de estetiğe olan düşkünlükte, göz boyama mantalitesinde.. Çünkü belediye başkanları asfalt yapsa albenisi olmayıp yollar kendini göstermeyecekti.. Sadece kaldırım ve bahçe içi düzenleme kullanımına uygun olan kilit parke taşlarını yollara düzdüler; gerisini sonrakilere yük bıraktılar.. Hizmeti göze sokma uğruna  devletin milletin parasını çarçur ettiler..
Yazık..
Bu arada kimler zengin edildi.?
Hangi belediye başkanları sözde hizmet vurgunun parçası oldu, hangi müteahhitler kilit parkeden köşeyi döndü, hangi bürokratlar bu soygundan payını aldı.? Bu ortaklıklar bugün de devam ediyor mu.?
Kilit parke kilit parke derken Adanalılar’a kilitlediler.!
Acı ama gerçek.. Hissetmiyor musunuz.?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder