25 Ekim 2012 Perşembe

CHP'de ilçelere de Mengü, Karakaya ve Topçu mu?



Adana’da yerel seçimin en hızlı partisi Cumhuriyet Halk Partisi.. Hızlı partinin en hızlı aday adayı da CHP Adana milletvekili Turgay Develi oldu.. Sürpriz bir çıkış yapan Develi, önce “Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na talibim..” dedi, sonra da kendini ‘aday adayı’ değil, ‘aday’ olarak lanse etti..
Oo sert, çok sert.!
Örgütler, partililer, bu arada sahaya inmiş olanlar ve de beklenti pozisyonundakiler Develi’nin bu çarpıcı söylemleri karşısında şaşkına döndü..
Bildiğim kadarıyla Cumhuriyet Halk Partisi kurumsal kimliği olan bir siyasal oluşum.. Genel Başkanı, yardımcıları, MYK’sı, Parti Meclisi var.. Kurumsallığı kökleşmiş parti resmi açıklama yapmazken, “CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı benim..” demek ya çılgınlık ya da arkasında çapanoğlu var..
Turgay Develi gerçekten tam hedefe mi kilitlendi, yoksa partisine ölümü gösterip sıtmaya mı razı etmeye çalışıyor.? Şartlara göre, kırsal kökende en güçlü olarak algıladığı kendisi yok sayılırsa, kent kökenli Ümit Özgümüş’e mi oynayacak.? Develi CHP Genel Merkezi’ni bu iki isimden birine mi mecbur etmeye mi çalışıyor.? Ya da aday gösterilmezse “O halde ilçelerden birini benim desteklediğim isme verin..” pazarlığının zeminini mi hazırlıyor.? Adana CHP örgütleri görevden aldırmaya yönelik bir siyasi atraksiyon olma ihtimali de gözlerden kaçırılmamalı..
Acaba hangisi.?
Bu soruların yanıtının sadece Turgay Develi’de değil, Ümit Özgümüş’te de saklı olduğunu düşünüyorum.. İçtikleri su ayrı gitmeyen bu iki ismin CHP’yi ipotek altına almaya kalkışması manidar.. Aslında, şu ana dek CHP çevrelerinde konuşulmasına karşın medyaya henüz yansımamış bazı siyasal kurgular da yok değil.. Bu kurgulardan en ciddi olanı der ki; genel merkez ve örgütler bu işin dışında tutularak yerel seçim paylaşımı tamamlanmıştır..
Şöyle ki..
CHP’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgay Develi olacak.. Seyhan’a Ümit Özgümüş’ün askeri İlker Mengü en uygun isimdir.. Çukurova’ya da Erkan Karakaya aday yapılarak karşı cephedeki CHP milletvekili Ali Demirçalı’nın gazı alınacak.. Yüreğir’e biçilen kaftansa Ömer Topçu..
Konuşulan bu, gazeteci olarak ben aktarmakla mükellefim.. Ama böyle bir kurgunun gerçekleşmesi durumunda CHP’nin Adana’da içine düşeceği kaosu düşünemiyorum bile.. Bir yanda istifadeciler, öte yanda istifacılar.. Karpuz tam ortadan ikiye bölünür, kurda kuşa yem olur..
Bu arada..
Develi’nin açıklamasına saygı duymakla birlikte, CHP’li analara bundan sonra sosyal demokrat evlat doğurmamalarını tavsiye ediyorum.. Yazıktır, yavrular siyaseten ziyan olur.. Çünkü  belediye başkanlığını kaybedip milletvekili olan, halihazırda vekilken tekrar belediye başkanlığına göz diken siyasetçiler kimseye fırsat bırakmıyor.. Ümit Özgümüş ve Turgay Develi’nin siyasi geçmişi bu yorumumu kucaklamaz mı.?
Sanki Adana’da sol siyasetin sadece bu iki figürü var, kalanlar bağlar gazeli.!
2004’de Susurlukçu Mehmet Ağar’ın partisinden aday olup seçimi kaybeden Özgümüş, 2009’da  kapağı CHP’ye atmayı başararak bu partiden aday olduğunda da yine hüsrana uğramıştı.. 2011’de CHP’den milletvekili seçildi, mübareğin gözü hala yerel yönetimlerde.. Üstelik bu kez kendisi gibi DYP kökenli olan ‘bonus’u İlker Mengü’ye de yer  açma derdinde..
Gazeteci arkadaşlarım, Turgay Develi’nin medyaya yansıyan sözlerinin, konuştuklarının yarısı bile olmadığını söylüyor.. Tamamı yazılsa CHP’de kızılca kıyamet koparmış..
Allah aşkına, bu senaryodan daha kötü bir kıyamet ne olabilir ki.?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder