19 Ekim 2012 Cuma

Emniyet Müdürü Gürkan, Adana Haber Gazetesi'ne konuştu..



 Adana, Türkiye’nin nevi şahsına münhasır illerinden birisi.. Batı ile doğunun köprüsü, doğudan batıya göçün ilk kapısı.. Son yıllarda azalıp hatta tersine göç veriyor olsa da geçmişte aldığı niteliksiz göçün gerek çarpık kentleşmede; gerek işsizlik, sağlık, eğitim vs. sorunlarda; gerek suç oranının artmasında etkisini hissettirdiği inkar edilemez bir gerçek.. Acı, ama gerçek..
Merkezi ve yerel iktidarlar sorunun neresinde.?
Bunca problemimiz karşısında hem merkezi hükümetlerin ihmal ve duyarsızlığı hem de yerel yönetimlerin hizmet yerine vurgun ve talana öncelik tanıması, Adana’yı maalesef ülkemizin yaşanabilir 55. kenti durumuna kadar geriletti.. Kent fecaati ortada iken başka türlü izahı yok; Adana’nın katili her partiden siyasiler ve onlara mesai arkadaşlığı yapan beceriksiz bürokratlardır..
Kötü geçmişin izlerini mutlaka yok etmeliyiz.!
Bundan sonraki gündemimiz Adana’yı yaşanabilir kentler sıralamasında daha üst sıralara taşımak olmalı.. Bunun da yolu özeliyle kamusuyla yatırımlara hız vererek istihdamı artırmaktan geçiyor.. Sosyo ekonomik atılımı yaparken meselenin polisiye boyutunu  atlamamak da lazım gelir.. Refahı yakalamış ülkelerde de suç farklı kılıklarda mutlaka kendini göstermiyor mu.? Bu değerlendirmeyi yaparken polis teşkilatına ne ekstra yük eklemek istiyorum, ne de üzerindeki yükü kolaylamak niyetindeyim.. Tüm çıplaklığıyla sorunlarımızı; siyasileriyle, STK’larıyla, medyasıyla özelinde Adana gerçeğini ortaya koyarsak polisin görevini yapmasını kolaylaştırmış oluruz..
*          *          *
Mehmet Avcı’dan boşalan Adana Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Ahmet Zeki Gürkan istihbaratçı kökenli ve terör uzmanı.. Geçmişi hakkındaki bilgiler edinirken suçu önleme noktasında Isparta’da  polisi halka sevdirme çabalarını zevkle okudum.. Polisliğin yanı sıra aynı zamanda sosyal sorumluluk sahibi..  Bu yönüyle Adana’da Vali Hüseyin Avni Coş ile büyük bir uyum içerisinde çalışacağı şimdiden belli..
Adana Haber Gazetesi’nin başarılı köşe yazarı ve muhabiri Aliye Gültekin, Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile röportaj yapan ilk gazeteci oldu..  Zaten Aliye ilklere imza atmasıyla ünlü başarılı bir meslektaşımızdır.. Unutmadan belirteyim, bu röportaj tüm ayrıntılarıyla 22 Ekim Pazartesi günü Adana Haber gazetesinde yayınlanacak.. Aliye Gültekin’i tebrik ederken, Emniyet Müdürü Gürkan hakkındaki izlenimlerini de sordum..
İşte satırbaşları..
Ahmet Zeki Gürkan insana, bilhassa çocuk ve gençlere çok önem veren bir kişiliğe sahip.. Özel kalemine “Hangi genç gelirse gelsin bekletmeyip derhal odama alın.” talimatını vermiş.. Polislere de ilk emri “Ailenize nasıl davranıyorsanız Adanalı’ya da öyle davranacaksınız..” olmuş.. Adana’ya özgü en temel projesi, kentimizi adliye vakalarıyla yakaladığı şanından (!) bir an önce arındırmak.. Şahsen çok mutlu olurum..
Vali Coş’tan  sonra sevecen ve  insan odaklı bir emniyet müdürüne de teslim edilmek Adana açısından eşi bulunmaz bir fırsat..
       *          *          *
Mehmet Avcı Adana Emniyet Müdürlüğü’ne atandığında “Birilerinin değil Adanalı’nın               emniyet müdürü olacağına eminim..” demiştim..  Sözümün arkasındayım.. Ahmet Zeki Gürkan da  tüm emniyet müdürleri için geçerli olan bu kamuoyu beklentisinin muhatabıdır.. Endişem bu mevzuda herhangi bir şüphem olmasından değil, Adana’nın kendine münhasır sorunlarından kaynaklanıyor..
Siyasetçisiyle, belediye başkanlarıyla, işadamlarıyla, etnik lobileriyle, yemekten yemeğe buluşan gruplarıyla gökkuşağı görüntüsü veren Adana’da emniyet müdürüne yakın olmak oldum olası bir ayrıcalık.. Onurdan öte, bu ayrıcalıktan rant edinmeye kalkışacak her meslekten insanlar söz konusu.. İş takipçilerinin profesyonelliğinden ve ‘görünmez adamlığından’ endişe ederim.. ‘Şeyh uçmaz müridleri uçurur’ politikası bunların ana menüsüdür.. Sayın Gürkan, bir de bakmışsınız ki daracık salonlarda kuşatılmışsınız.. Adana’nın değil birilerinin emniyet müdürü olup çıkmışsınız.. Bu yüzden sizi eleştirenlerden değil tersine yalakalardan uzak durmanızı salık veririm..
Bununla birlikte tıpkı Vali Hüseyin Avni Coş gibi, istihbaratçı kökenli Ahmet Zeki Gürkan da Adana’nın her kesimine eşit mesafede, hatta garibana fakir fukaraya daha yakın durmayı başaracaktır..
Müdürüm, cendereye hoş geldiniz; kolaylıklar diliyorum.!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder