4 Ekim 2012 Perşembe

Kentsel dönüşümün miladı Azim'le başladı!



Adana’da bir ilk.. Hatta milat..
Tarihe not düşülsün, kentsel dönüşümün Adana’daki miladı, Azim Öztürk’le başlamıştır..
*          *         *
Ne diyor, kentsel dönüşüm; önce ona bakalım..
“Kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır.. Kentsel dönüşüm bir kentin dokusun bozan sorunların giderilmesidir.. Gecekondu dönüşüm/kentsel yenileme projelerinde ‘kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması’ amaçlanmaktadır..”
Bu tanımlamaya uyan bir eser ortada varsa onu da takdir etmesini biliriz..
Ama yok, maalesef yok; ilki Azim Hoca’dan.. Üstelik Azim’in işi kolay değildi, zoru başardı.. Çok kısa bir sürede kamulaştırma başta olmak üzere tüm engelleri aşarak bugünleri görmemizi sağladı..
*          *           *
Mutlu sonun başlangıcındayız..
Seyhan Belediyesi-TOKİ işbirliği ile Barış ve İsmetpaşa mahallelerinde depreme dayanıksız, çarpık ve plansız yapıların yıkılarak, yerlerine modern bina ve tesisler inşa edilmesinin planlandığı ‘Seyhan Kıyıkent Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi’nin temeli atıldı..
2 bin 600 konut yapılacak, temeli atılansa şimdilik 398.. Seyhan Belediyesi bin 100 dönümlük alanda 10 bin konut inşa ederek dev bir kentsel dönüşüme imza atmayı planlıyor..
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da temel atma törenine katıldı.. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana milletvekili Ömer Çelik’in programı ise Irak heyetinin karşılanacak olması yüzünden ertelendi..
*          *          *
Törende konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da projenin Adana’da ilk ve örnek bir uygulama olduğunu vurguladı..
“Bu örnek projenin yararları daha somut bir şekilde Adanalı hemşerilerimiz tarafından yakından müşahade edilecektir. Kentsel dönüşüm projeleri, insanlarımızın modern kentlerde sağlıklı, güvenilir konutlarda yaşayabilmesi için hayati derecede önemli ve elzemdir. Bu tür projelere karşı çıkmak, medeniyete karşı çıkmak, çağdaşlığa karşı çıkmaktır. İnsanımıza layık olduğu yaşam standardından mahrum etmeye çalışmaktır..” dedi.
*          *         *
Ya Yüreğir.. Kentsel dönüşüme asıl ihtiyacı olan ilçemiz..
Orada durum nasıl.?
İki belediye başkanını kıyaslamak değil de, kentsel tıkanmışlık sorununun bertaraf edilmesi noktasında Yüreğir’e de göz atmadan olmaz..
Maalesef süreç Yüreğir’de çok geç işliyor.!
Seyhan’a oranla sosyoekonomik yapısı, dolayısıyla sorunları daha ağır olan Yüreğir, kentsel dönüşümü gerçekleştirmekte sıkıntı çekiyor.. Mesela Sinanpaşa’da.. Buradaki tıkanmada Optimum Alışveriş Merkezi’nin payı büyük.. Zamanında ev-arsa satın alırken vatandaşa astronomik rakamlar teklif eden Optimum, fiyatların adeta uçmasına neden oldu.. Bu yüzden Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ı tek başına suçlamak haksızlık olur..
Ama Azim Öztürk’ü takdir etmemek de haksızlık olmaz mı.? Ellerine sağlık Azim Hoca.!
              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder