28 Temmuz 2012 Cumartesi

Sümer ve İzgioğlu'nun Suriye meselesine bakışı..

AK Parti hükümetinin ‘komşularla sıfır sorun’ politikası iflas etmiş olup tam tersine yüzde 100 soruna dönüşmüş durumda.. Bilhassa Suriye özelinde gelinen nokta başlı başına skandal.. Bir öngörüsüzlük ve istihbarat noksanlığı olarak değerlendirilse de, Kuzey Suriye’de oluşan tampon Kürt yapılanması Türkiye’nin Beşar Esad yönetimine karşı savaş tahriği olarak ta ele alınıyor..
Neresinden bakarsanız bakın iki ucu boklu değnek.!
Tabiatıyla Adana Suriye sorununda diğer illere oranla çok daha farklı bir öneme sahip.. İncirlik Üssü, Suriye’deki muhaliflere silah ve iletişim desteği merkezinin ilimizde oluşturulmuş olması gerçekleri önümüzde duruyor.. Bu bağlamda Adana’daki siyasi parti temsilcileri ne yapar, ne eder, ne düşünür; onu irdelemek istedim..
AK Parti İl Başkanı Ziyaettin Yağcı’yı bilerek aramadım; çünkü hükümet olmuş bir partinin dış politikasını il başkanına yorumlatmak abes kaçardı..
CHP ve Orhan Sümer..
Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Başkanı Orhan Sümer, Suriye meselesinde genel başkanlarından farklı bir düşünceye sahip olamayacaklarını söyledi..
-         Bir hayli sıkıntılı ve riskli günler yaşadığımız ortada.. Umuyorum Türkiye bu süreçte yeniden ciddi hatalar yapmaz. Kendi ülkemizde, kendi komşularımızla barış içinde, huzur içinde yaşamak isteriz.. Ama sayın Kılıçdaroğlu’nun da vurguladığı gibi geldiğimiz süreç, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin çok daha zor sorunlarla karşı karşıya kalacağını bize gösteriyor..”
Bu arada Cumhuriyet Halk Partisi’nin sadece Suriye’den Sorumlu milletvekilleri de yok değil.. Onlar her fırsatta Suriye ve Beşar Esad üzerine okkalı konuşmalar yapıp kamuoyunu bilgilendiriyor.. Ancak.. Ben bunun Türkiye’nin çıkarlarını korumaya yönelik olmadığını, ya da en azından savaş aleyhtarlığından kaynaklanmadığını biliyorum.. Suriye’den Sorumlu CHP milletvekillerinin temel kaygısı ne yazık ki etnisiteye ve mezhebe odaklıdır..
MHP ve Mustafa İzgioğlu..
MHP İl Başkanı Mustafa İzgioğlu, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin Kuzey Suriye’deki tehlikeli yapılanmaya meclisteki konuşmalarında defalarca işaret ettiğini anlattı..
-         Bir muhalefet partisi olarak bu konularda yapılması gereken bütün uyarıları yapmışız.. Ancak AKP hükümeti, kendi bildiğini okumuş ve duvara toslamıştır.. Bu yıkıcı politikalar, yüklenilmiş bir misyonun gereği midir diye sormak da lazım gelebilir.. MHP’nin icra imkanı yok.. Şayet böyle bir yetkimiz olsaydı, hele hele tek başına iktidar gücümüz olsaydı, bu yaşanılan hadiselerin hiç biri olmayacaktı.. Terör kökten bitmiş olacaktı, ne Kuzey Irak’ta ne de Suriye’de bu tablolar ortaya çıkacaktı.. Dahası BOP diye bir projenin uygulanma şansı dahi kalmayacaktı.. Dolayısıyla içeride terörü bitirmiş, enerjisini toplamış, kaynaklarını daha etkin kullanan bir büyük Türkiye inşa edilebilecekti.. İşte o zaman biz, sınır komşularımız başta olmak üzere kendi soydaşlarımızla, dindaşlarımızla, akrabalarımızla, aynı iklimdeki insanlarımızla daha fazla ilgilenebilecek, var olan sorunlarımızı birlikte çözme imkanına sahip olabilecektik.. Bu şans kaçırılmıştır, ama tekrar elde edilebilir mi; milletimizin takdiridir..”
MHP Adana İl Başkanı Mustafa İzgioğlu’nun 30 Temmuz Pazartesi günü konuyla ilgili geniş kapsamlı bir basın toplantısı düzenleyeceğini de belirtelim..
Kişisel görüşüm..
AK Parti bir ekonomik çöküntünün sonucunda iktidara gelmişti.. Benzer bir ağır ekonomik kriz yaşanmadığı sürece, siyasal gidişatın AK Parti lehine olacağını düşünüyordum.. Ama Irak ve Suriye’de yaşananlar, halkın üniter yapıya dair endişe ve korkuları, daha da kötüsü bunun gerçekleşmeye yüz tutar olması seçimde AK Parti aleyhine ciddi bir sonuç doğurabilir..
Sizce.?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder