5 Ağustos 2012 Pazar

Damacana suları ve Biteral..

Çok değil, daha 2000’li yılların başına kadar Adana su ihtiyacını 120 civarındaki su kuyusundan karşılıyordu.. Kentin muhtelif yerlerinde açılan kuyulardan temin edilen, hem de son derece pahalı bir maliyetle elektrik enerjisi kullanılarak çıkarılan sağlıksız sular evlerimize kadar giriyordu..
Taa ki,
Aytaç Durak imzasıyla Çatalan projesinin hayat bulmasına kadar..
Toplam 100 milyon doları geçkin rakama mal olan, üstelik te büyük bölümü Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynakları tarafından karşılanan Çatalan, Adana’nın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip.. Tüm Türkiye’nin Sefa Sirmen’in 1 milyar dolarlık Yuvacık projesini yerden yere vurduğu günlerde Çatalan türünün en rantabl ve örnek yatırımı olarak gösteriliyordu..
Bugün..
Toroslar’dan gelen tertemiz sağlıklı sular mutfaktaki çeşmelerinizden alabildiğine akıyorsa, bunu Durak’a borçlusunuz..
*           *          *
Yıl 2002.. Çatalan suyundan ilk önce Yüreğirli faydalandı.. Bir yıl içerisinde de içme suyu şebekesi tüm Adana’ya yayıldı..
Bilirsiniz, Yüreğir kendine özgü sorunları olan bir ilçemiz.. O günlerde, SSK Yüreğir Polikliniği’nin başhekimi olan Dr. Haluk Uygur’un çayını içmek için uğramıştım.. Dr. Uygur hastalarının muayenesini erken bitirmiş, dinleniyordu..
-         Hayırdır doktorum.. Bugün tatil mi, yoksa sağlık çalışanlarının boykotu falan mı var.?”
-         Yok yahu bildiğin gibi değil.. Hasta sayısı son aylarda gittikçe azaldı.. Neredeyse üçte bire düştü.. Artık daha az hastaya bakıyoruz..”
-         Allah Allah.. Nedir bu işin sırrı..”
-         Ben de merak ediyordum ama sonunda çözdüm.. Gelen hastaların en az yarısı içme suyundan kaynaklanan enfeksiyona kapılıyordu.. Yüreğir’de Çatalan suyu devreye girince enfeksiyona bağlı hastalıklarda büyük düşüş oldu.. Hem zaman hem de ilaç kaybının önüne geçildi..”
*           *           *
İlk kez o gün, orada Haluk Uygur’dan duydum; Biteral denilen antibiyotiği.. Dr. Haluk Uygur içme suyundan mikrop kapanlara Biteral yazmaktan yorgun düştüklerini, hatta bu ilacın Yüreğir’deki bakkallarda peynir ekmek gibi tane tane satıldığını anlatmıştı..
Çatalan geldi, Biteral devri bitti..
Hem de damacana su satıcılarının patırtıları gürültüleri arasında Adana’da Çatalan suyu afiyetle içilir oldu..
Sağlıkta da tasarruf yapılır oldu.!
*           *           *
Adanalı şanslı..
Damacana suyundan vazgeçemeyenler ülke genelinde Sağlık Bakanlığı’nın uyarısıyla adeta şoka uğradı.. Bir kısmı elbette masum olabilir ama damacana sularının temizlik ve arıtma noktasında Çatalan suyuyla baş edemeyeceği kesin.. Hastaneler ishal ve kusma salgını vakalarıyla dolup taşıyor..
Başvurulacak adres aynı; Biteral ..
Adana’da yaşayıp ta parayla satın aldıkları damacana su yüzünden hastanelik olanlara üzülürüm..
*            *          *
Durak’ı beğenmeyebilirsiniz.. Hatta oy vermemiş te olabilirsiniz.. Bir medya mensubu olarak farklı konularda ben de eleştirebilirim..
Ama, ne yaparsak yapalım; Çatalan gerçeğini görmezden gelemeyiz.!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder