8 Ağustos 2012 Çarşamba

Yağcı'dan Vali Coş'a demokrasiye müdahale çağrısı

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Demirspor kongresi sürecinde cebinden para koyacak bir yönetim oluşturmaya niyetlendiğinde hepimiz karşı çıkmıştık.. “Bir spor kulübünün nasıl ve kimler tarafından yönetileceği şehrin valisi tarafından dikte ettirilemez..” dedik.. Bu durumu Demirspor camiasının iradesine ipotek konulması olarak değerlendirdik..
Vali Coş’u eleştirenlerden birisi de bendim..
Şimdi de aynı şehrin valisi, hem de AK Parti İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı tarafından hem İl Genel Meclisi hem de Belediye Meclisi’ne müdahaleye çağrılıyor..
Üstelik daveti yapan da iktidar partisinin il başkanı.!
Diyor ki..
-         Bilindiği gibi Adana kamuoyunda son günlerde, şehrimizin yatırım almadığı gibi bir kanaat yaygın halde dillendirilmektedir.. Maalesef bu dönemde yerel yönetimlerde çeşitli sıkıntı ve güven bunalımı yaşandığından, meclislerden herhangi bir karar çıkartılması çoğu zaman mümkün olamamaktadır.. Bu durum hepimize, şehrimize ve insanımıza zarar vermektedir.. Belediye meclisleri ile Belediye Başkanları arasındaki uyumsuzluk ve güvensizlik, imar planları yapım ve uygulamasını engellerken, özellikle İl Genel Meclisindeki istikrarsız durum ise birçok büyük yatırımın önünü kesmektedir.. Çeşitli siyasi mülahazalarla alınan yanlış kararlar veya kararsızlıkların ceremesini ise hepimiz çekerken, günlük siyasi çekişmeler neticede şehrimize zarar vermektedir.. Hepimizi etkileyen bu kaos durumunun giderilmesi için Sayın Valimizi inisiyatif almaya ve bu kötü gidişatı durdurmaya çağırıyorum.”
Yapmayın sayın Yağcı.?
Seçimle gelmiş meclis üyelerini Vali’nin boyunduruğu altına sokmaya nasıl çalışırsınız.? Sandığa saygı bunun neresinde.? Görev, yetki ve sorumluluklarının dışında bir kalan bir girişime, kentin seçilmişlerce yönetimine müdahaleye evet demesini Vali’den nasıl beklersiniz.?
Demokrasi ile de bağdaşır yanı yok ki..
Tam tersine darbeci zihniyetle örtüşüyor..
Normal şartlar altında, kenti kontrol altında tutmayı amaçlamış bir Vali, iktidar partisinin il başkanının bu çağrısına sıcak bakabilirdi.. Ama ileride siyasi hedef haline gelmesi de kaçınılmaz olacaktı.. Vali Hüseyin Avni Coş kendisini kuşatma ve bunaltma kıskacının zaten farkındaydı..
Yerinde bir tabirle yaş tahtaya basmadı.!
MHP İl Başkanı Mustafa İzgioğlu ilk davranan muhalif il başkanı oldu.. Gerçekte, muhatabın ve sorumlunun AK Parti’nin il başkanı olduğunu Ziyaeddin Yağcı’ya şu sözleriyle hatırlattı..
-         Haksız teşvik yasası çıkartan belediye ve il genel meclis üyeleri midir? Bu kente zulmeden, bu kentin önünde engel olan güç merkezlerinin temsilcilerinin, bu kent adına konuşmaları artık abesle iştigal hüviyetindedir.. Sayın Yağcı’ya soruyoruz.. Son on yılda Adana gerilerken bunun sorumlusu hükümet değil midir.? Daha küçük illere daha çok kamu yatırımı yapan, Adana’yı ise cezalandıran kendi hükümetiniz değil midir.? Başka bir ili cazip hale getirerek mevcut havaalanını kapatacak çalışmayı yapan siz değil misiniz.? Demiryollarının birimlerini, RTÜK Bölge Müdürlüğü’nü kapatan siz değil misiniz.? Haksız teşvik yasası çıkartan belediye ve il genel meclis üyeleri midir? Adana’ya yatırım geldi de, meclis üyeleri ‘biz istemiyoruz’ deyip iade mi ettiler.? Yumurtalık’a en büyük yatırımın önünü açan il genel meclisi olmasına rağmen 3-4 yıl sonunda hala tek bir çivi çaktırmayan kimdir.?”
İzgioğlu diyecek laf bırakmamış..
Ayrıca..
AK Parti İl Başkanlığı binası ile Adana Valiliği’nin arası yürüme yoluyla 10 dakika.. Telefon desen o imkan da mevcut.. Bu yüzden, Ziyaeddin Yağcı’nın Adana Valisi ile medya üzerinden iletişim kurmaya çalışması manidardır, yadırgamamak elde değil.. Halbuki iktidar partisinin il başkanı kentin valisi ile  çok rahat bir şekilde  iletişime geçme imkanına sahiptir.. Bırakın iktidar partisinin il başkanını sade vatandaşların bile çok rahat ulaşabildiği sayın Coş’a, sayın Yağcı’nın basın yolu ile mesajını iletme şekli aynı zamanda düşündürücü.. Acaba kentin valisine ulaşmada sorunlar mı yaşıyor.? Böyle bir sorunun olmadığı malumken neden böyle bir açıklama ihtiyacı duydu.?
Her Vali kendi ilinin kurumları arasında koordinasyonu sağlama görevi bulunmaktadır.. Ama valiler siyasete müdahale etmezler; siyaset üstü durmak zorundadırlar.. Bunu en iyi bilenlerin başında da sayın Yağcı geldiğine göre neden böyle bir açıklama yaptı.?
Amacı Vali Hüseyin Avni Coş’u hedef yapıp yıpratmak mı? Böyle bir ihtimali asla dikkate almıyorum.. Olsa olsa sayın Yağcı’nın basın ofisinin işgüzarlığıdır deyip geçiyorum..
Ama realite şu..
Adana’da Vali karşıtlarının oluşturduğu bir cephe var.!
Bu cephede her partiden, her görüşten insanlar bir arada bulunuyor.. Sanki aralarında bu konuda sessiz bir konsensüs oluşturmuşlar.. Vali mutlaka gitmeli, gitmeliydi.. İyi de bunun karar merci Ankara’dır, Coş’u da Adana’daki görevinde bırakmıştır.. Bilinmelidir ki Adana Valisi ile hiçbir işim yok, olmaz da.. Ama bir gazeteci olarak bu tesbitimi yapmak zorundayım, görevimdir..
Bu grubun Vali Coş’a neden, hangi amaçlarla cephe oluşturduklarının değerlendirmesini de edindikleri bilgi ve izlenimler ışığında kamuoyunun bizatihi kendisi sorgulamalı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder