1 Ağustos 2012 Çarşamba

Adana'da aile içi şiddet hangi noktada?


Adana’nın ülkedeki imaj karnesi maalesef çok zayıf.. Bu kentte ara sıra güzel şeyler olsa da Türkiye geneline yansıyanlar olumsuz yönleri..
İşsizlik ve yoksulluk..
Açlık, sefalet görüntüleri..
Futbol ve siyaset tartışmaları..
Yolsuzluk operasyonları..
Kadına ve çocuğa şiddet..
Sokak kavgaları..
Yaralama ve cinayetler..
Bunlarla ilgili sayısal veriler birçok ilimize göre düşük oranda seyretmekle birlikte, ulusal gazete ve televizyonların yöneticileri “Adana” ibaresini duyunca habere balıklama atlıyor.. Tüm Türkiye’de, daha haberin anonsu sırasında “Kesin Adana’dır..” ön yargısı zirve yapmış durumda..
Serde Adanalılık var ya, hani..
Adanalı içkisini içer, karısını döver, çocuğuna söver, yan bakanı şişler.(!)
Yaşanmıyor da değil.. Ne gerçeğimizi inkar edeceğiz ne de lehimize düdük çalan istatistiklerle övüneceğiz..
Mesela..
Valilikler, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki ''kadına ve aile bireylerine yönelik şiddete'' ilişkin kurulan alt komisyona, 2008-2011 yıllarına ait polis merkezlerine ve jandarma karakol komutanlıklarına, aile içi şiddet olayları kapsamında yapılan başvurulara ilişkin bilgileri gönderdi..
Alt komisyon raporuna göre Adana binde 10’luk oran ile aile içi şiddette alt sıralarda yer alıyor..
Derin bir nefes alalım, oh be diyelim..

En çok aile içi şiddetin yaşandığı il Bilecik (binde 33). Bilecik'i Elazığ (binde 32), Isparta (binde 28), Karaman (binde 20), Kayseri (binde 20), Denizli (binde 20), Bartın (binde 20) izliyor.. 13 milyon 624 bin nüfusuyla en çok insanın yaşadığı İstanbul, aile içi şiddette 10 bin 207 rakamıyla 65. sırada. Ankara (4.938) 46. İzmir (5.907) ise 17. sırada yer alıyor..

Batman en az aile içi şiddet olayının yaşandığı il. İlde 2011'de binde 0.1 oranında aile içi şiddet meydana geldi. Batman'dan sonra en az şiddet, sırasıyla Hakkari (binde 2), Şırnak (binde 3), Van (binde 3), Bitlis (binde 3), Bingöl (binde 4), Mardin (binde 5), Trabzon'da (binde 5) meydana geldi.. Diyarbakır (binde 8), Şanlıurfa (binde 6), Adıyaman (binde 6), Ağrı (binde 6), Muş (binde 5), Mardin (binde 5), Bingöl (binde 4), Bitlis (binde 3), Van (binde 3), Şırnak (binde 3), Hakkari (binde 2)..
Ne kadar ilginç..
Rapora göre ekonomik seviye ve eğitim kalitesi düştükçe aile içi şiddet azalıyor.. Batıdan doğuya göre istatistiki bir iniş çizgisi var.. Dolayısıyla bu işte de bir yanlışlık var.. Tam tersi olması lazım gelmez miydi.? Acaba.. Doğu ve güneydoğuda aile kavramı daha kapalı devre anlam içerdiğinden şiddet dışarı yansımıyor olabilir mi.?
Bence kuvvetle muhtemel..
Aynı raporda, bu veriler toplanırken, ''aile içi; töre ve namus saiki ile adam öldürme, kasten yaralama, cinsel taciz ve saldırı, aile fertlerine kötü muamele, çocuğun cinsel istismarı, eziyet, fuhşa teşvik, aracılık veya zorlamak, kişi hürriyetinden yoksun kılma, reşit olmayanla cinsel ilişki, birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören'' suçlarıyla ilgili olarak, kolluk kuvvetlerine yapılan başvurular ile resen gerçekleştirilen müdahalelerin dikkate alındığı belirtiliyor..
Çeşitli toplumsal, geleneksel ve kişisel sebeplerle yetkili mercilere bildirilmeyen olaylar çalışmaya dahil edilmemiş.. Püf noktası da galiba burası.. “En güzel yalan rakamlarla söylenir” sözü ne kadar da doğru..
Umarım Adana da yalandan payını (!) almamıştır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder