2 Ağustos 2012 Perşembe

Dikkat, sokakta Vali var..


Adana Emine Akçay’ı unutmadı..
Kocası bir yıldır işiz olan Emine kadın, Mart ayında geçim sıkıntısı yüzünden kendini evinin tavanına asarak intihar etmişti.. Konuyla ilgili kaleme aldığım eleştirel yazım yayınlandığı gün Adana Valisi Hüseyin Avni Coş beni aradı..
-         Sayın Pekmezci, devletimizin bu konudaki hassasiyeti malumunuz.. Sorumlu arkadaşlarımız görevlerini atlamış olabilir.. Yapıcı eleştirilerle eksiklerimizi kamuoyuna duyurduğunuzda tabii ki gerekeni yapacağız.. Bize ışık tuttunuz.. El birliğiyle bu şehrin sorunlarını asgari seviyeye indireceğimize inancım tamdır..”
Keşke bürokratlar da görevlerini yerine getirirken Adana Valisi’nin taşıdığı hassasiyeti gösterebilse..
*          *          *
Adana, gerçekleriyle yüzleşmeye devam ediyor..
Bu hafta da Yıldız kadın meselesi patlak verdi.. Hani, çöpten topladıklarıyla evine ekmek götürmeye çabalayan soyadı belirsiz dört çocuklu Yıldız kadın..
Haber kamuoyuna yansır yansımaz Vali Hüseyin Avni Coş bürokratlarının görevine soyundu, duruma müdahil oldu.. Bir başka ifadeyle Adana Valisi sokağa indi.. Kalktı, Yıldız kadının evine gitti, sefaleti gördü, “Burada insan yaşayamaz..” dedi.. Yıldız kadına derhal ev bulunması talimatını verdi..
Yetinmedi..
Valilikçe yoksul aileye 500 lirayı geçkin aylık bağladı.!
Vali Coş bunu yaparken yanında kamera da götürmedi.. Reklama dönük ya da eleştirilere olarak yanıt değil; yaraya merhem sürme ve eksiği giderme çabası şeklinde algılanacak.. Saygı duyulacak bir davranış..
Keşke bu işi de bürokratları halledebilseydi..
*          *          *
Vali Coş iftarda da sokaktaydı..
Avukat Mehmet Sağlam gerek Adana gerek Yüreğir’in önemli isimlerindendir.. Sağlam, Kiremithane’deki baba ocağının bahçesinde geleneksel iftar yemeğini bu yıl da verdi.. 500 kişinin katıldığı iftarın onur konuğu Adana Valisi’ydi.. Vali Hüseyin Avni Coş’un yanında Defterdar ve Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı da bulunuyordu..
Vali Coş korumasız geldi..
Evde herkesle tek tek tokalaştı.. İftarını açtı.. Bilahare 10 civarındaki mahalle muhtarını dinledi.. Sorunlarını ve taleplerini not ettirdi.. Sokaktaki Vali “Sizin ayağınıza geldik.. Sorunlarınızı çözmek için varız..” dedi..
İftara katılanlar çok mutlu oldu..
Mehmet Sağlam Vali ve vatandaşları iftarda buluşturarak ‘Sokaktaki Ağır Güç’ olduğunu bir kez daha kanıtladı..
*           *           *
Gelelim atanmışlık seçilmişlik meselesine..
Valilerin görev, yetki ve sorumluluklarını 10 Haziran 1949’da yürürlüğüne giren 5442 sayılı İl İdare Kanunu belirliyor.. Kaldı ki Valiler Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenip Cumhurbaşkanı tarafından atanır.. Bu bakımdan hem Cumhurbaşkanı’nı hem Başbakan’ı hem de tek tek  ve ayrı ayrı Bakanları temsil ederler..
Protokoldeki yerleri de bu yüzden hiç değişmemiştir..
Hal böyle iken devleti ve seçmeni temsil eden bireyleri kıyaslamak yanılgı olur.. Seçilmişlere saygı duymakla birlikte Vali’nin temsil ettiği kurumları da göz ardı etmek gerekiyor..
Bin yıllık devlet geleneğimizde zaten özel bir yeri var..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder