20 Haziran 2012 Çarşamba

ADSİAD ve Sönmez Adana'ya yatırım pompalıyor

Okuyucularım hatırlar.. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Mersin’den milletvekili ve bakan seçilişini irdelerken, perde arkasında 2023 yılı Türkiye hedeflerinin yattığını daha önceki yazılarımda vurgulamıştım.. Başbakan Erdoğan, 12 Haziran seçimlerine çeyrek kala Çağlayan’a “Madem gelecek Çukurova’da diyorsun.. Madem 2023’de yıllık 500 milyar dolarlık ihracat hedefine Çukurova’ya yapılacak yatırımlarla ulaşabileceğimizi söylüyorsun; o zaman seni Mersin’den aday gösteriyorum..” demişti..
Adım adım o günlere yürüyoruz.!
Yatırım noksanlığına, işsizlik gibi dev bir canavarla boğuşmasına karşın Adana’nın göbeğinde yer aldığı hinterland, ekonomik açıdan gelecek vaat etmeye devam ediyor.. Bakan Çağlayan’ın öngördüğü gibi cazibe merkezi olma yolunda atılan adımları ve harcanan emekleri görmemek haksızlık olur..
Örneğin Bosch..


Almanya’nın dünyaca ünlü teknoloji ve hizmet sağlayıcılarından Bosch, Adana’ya yatırım yapma kararı aldı.. Gaziantep ve Trabzon’la birlikte Adana’yı yatırım kapsamına aldıklarını belirten Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez’le görüş alışverişinde bulundu..
Bosch deyip geçmeyin.. 125 yıllık bir dünya devi.. 
52 milyar Euro ciroya sahip ve toplam 300 bin kişiye istihdam sağlıyor.. Otomotiv, beyaz eşya ve sanayi teknolojileri iş kolunda çalışmalarda bulunan Bosch’un Türkiye’de 10 bin 250 çalışanı var ve 2 milyar Euro’luk ta bir ciroya sahip..
Bosch’un, Adana’yı yatırım için seçme kararının arkasında ADSİAD’ın ve Süleyman Sönmez’in büyük emeği var.. Daha önce yapılan görüşmeler, ADSİAD başkan ve yönetiminın yanısıra üyelerin bire bir girişimleri bunda etkili oldu.. Ama burada  kalmamalı.. Nitekim Steven Young ve beraberindekilere teşekkür eden ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, Bosch’un yatırımı için altyapı çalışmalarına destek vereceklerini belirtti.. ADSİAD’ın zengin akademik danışman kadrosu dünya devine katkı sağlayacak..
Run ADSİAD run.!
Daha önce de ADSİAD aracılığıyla yatırım amaçlı Adana’ya gelen iş adamı grubu Adana Valiliği’nde kabul edilmiş, Organize Sanayi Bölgesi gezdirilmiş, Sanayi Odası ve ADSİAD’da gösterim sunulmuştu.. Kuşkusuz ADSİAD ön ayak olduğu yatırımların takipçisi olmayı sürdürecektir; kent olarak bu çabaların dönüşümünü bekliyoruz..
Adana’nın bu konudaki şanslarından birisi de Vali Hüseyin Avni Coş..  Ekonomik meselelere büyük ilgi gösteren Vali Coş, Adana’nın yatırımlardan nasiplenmesi noktasında ter akıtıyor..  

Adana (Çukurova) hükümetin 2023 öngörüleri için boşuna pilot seçilmedi.!
Yatırıma oldukça elverişli.. ADSİAD Başkanı Sönmez, Adana’yı anlatırken “Suyu, iklimi, tarım ve sanayi kültürü ile kaliteli ve nitelikli bir şehiriz..” diyor ve ekliyor..
- Bunun yanı sıra enerji havzası olma özelliğiyle öne çıkıyoruz.. Ulaşım ve istihdamda da bir sıkıntımız yok.. Adana’ya yatırım yapacak şirketler büyük avantaj sağlar.. Ülkemizde gerçekleştirilmesi planlanan Yerli Otomobil Üretim Üssü'nün Adana'da hayata geçirilmesini şiddetle istiyoruz.. Adana iş dünyası bu yükün altından kalkacak güçtedir.. Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Yumurtalık Serbest Bölgesi ve Ceyhan’ın önemini anlatmaya gerek mi var?..
Rakamlar da umut verici..
Adana 2011 yılında otomotiv sektörü ihracat şampiyonu oldu.. Sektör ihracatını yüzde 17,4 artırarak 20,4 milyar dolara yükseltti, ihracattan aldığı pay yüzde 15,2’ye ulaştı..
Hadi bakalım, hayırlısı..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder