26 Haziran 2012 Salı

Kentsel dönüşümde Azim Öztürk mucizesi..

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk hakkında kimi zaman en sert eleştirileri kaleme aldım.. Hatta ilk döneminde yaptığım eleştirilerin finalini ‘Azim Öztürk bir daha değil başkanlık yapmak, ikinci dönem için adaylığı dahi göremez’ diye yapmıştım.. Ancak hakkını teslim etmek gerekir, önce ikinci dönem için partisinden adaylığı kopardı, ardından Seyhan tarihinde bir ilki başararak ‘sosyal demokratların kalesi’ olarak yorumlanan bir ilçenin halkından belediye başkanlığına devam yetkisini aldı..

Azim Öztürk’ün üniversite öğretim üyesi kökenli olması nedeniyle onu sevmeyenler bile ondan bahsederken sürekli ‘Azim Hoca’ tanımlamasını kullanır.. Ben bilhassa bugünlerde Azim Başkan’ın Azim Hoca olarak anılmasının daha doğru ve daha haklı bir tespit olduğunu gerekçelendirmeye çalışacağım..

Azim Hoca, Adana’da yıllar boyu konuşulan ancak gerçekleştirmek adına bir tek adım bile atılmayan, atılamayan ‘kentsel dönüşüm ve yenileme’ işini bir yıl gibi kısa bir sürede başardı ve binlerce yeni konutu temel atma aşamasına getirdi..

Kalpten bravo..

Kentsel dönüşüm üzerine Seyhan’da neler yapılmakta olduğunu irdeleyelim..

Seyhan Kıyıkent Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi, Barış ve İsmetpaşa Mahalleleri’nde 32 hektar alanı kapsıyor.. Kıyıboyu Caddesi’ne cepheli alanda toplam 2 bin 610 konut inşa edilmesi planlanıyor.. Yeni yerleşim alanında Alış Veriş Merkezi, kafe, restorand, çarşı, cami, market ve sosyal tesisler bulunuyor.. Alanda 5 tip konut bloğu inşa edilecek. Bunlar; 2+1, 3+1 ve 4+1 türünde olacak.. Konutlar brüt 119,22 metrekare ile 188,51 metrekare arasında değişecek. Konutlar yalnızca bölgede evleri kamulaştırılacak hak sahipleri için planlanmış bulunuyor..

    Seyhan Belediyesi’nin bu projesini daha iyi izah edebilme bakımından şehir planlamacıları ‘kentsel dönüşüm ve yenileme’ kavramını tarifine göz atmak lazım..

“Kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır..”

Kısaca ‘kentsel yenileme ve dönüşüm’ bir kentin dokusun bozan sorunların giderilmesi anlamını içeriyor.. Gecekondu dönüşüm/kentsel yenileme projelerinde ‘kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması’nın amaçlanması gerekiyor..

İlgili çevrelerin bilimsel tanımlamalarına bakıldığına göre ‘kentsel dönüşüm ve yenileme’ kavramının tam karşılığı Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk’ün yaptığı proje olarak karşımıza çıkıyor.. Oysa diğer belediyelerin kamuoyuna açıkladığı örneklerde ‘kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanların’ temizlenip yerine ‘sosyal donatı hizmetleri ile doğal afet ve riskleri bertaraf edecek’ yeni yapılanmaya benzer bir durum maalesef gözlenmiyor..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sürekli olarak dile getirdiği, ‘Bir sonraki seçimi kaybetme pahasına kentsel dönüşümü mutlaka gerçekleştireceğiz’ ifadesi Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk’ün çalışmasıyla da bire bir örtüşüyor..

Bilindiği gibi birinci etap kentsel dönüşüm çalışmasını engellemek isteyen bazı kişiler belediye hizmet binasını basmış, kendilerine açıklama yapmak isteyen belediye başkanı ve bürokratların üzerine yürümüş hatta bazılarını tartaklamıştı.. Protestocu grup belediye meclis salonundaki masa ve sandalyeleri parçalayarak kentsel dönüşümden vazgeçirmeye çalışmışlardı.. Oysa Azim Öztürk o günden sonra özellikle daha heyecanlı şekilde konunun takipçisi oldu ve çalışmasını ihale aşamasına kadar getirdi.. Mucizevi bir şekilde..

Sırası gelmişken bir öneride bulunmak istiyorum..

Adana’da (hatta Çukurova’da) bölgesinde ‘kentsel dönüşüm ve yenileme’ ihtiyacı bulunan tüm ilçe belediye başkanlarının katılımının zorunlu tutulacağı bir toplantı organize edilmeli ve bu işi başaran isim olarak Azim Hoca ‘kentsel dönüşüm’ün nasıl yapılacağının dersini vermelidir..

Bu işin ayıp olacak, kusur kabul edilecek bir tarafı yok..

Zira kentsel dönüşümün de Hoca’sıdır, Azim Öztürk.!


1 yorum:

  1. hocam bugünkü gazetelerde bu çağrınızın ve izteğinizin gerçekleştiğini gördüm.AZİM ÖZTÜRK diğer belediye başkanlarına ders niteliğinde kentsel dönüşüm projesi hakkında sunum yapıyordu gazetedeki resimler dahi tam sizin çağrınıza cvp niteliğinde

    YanıtlaSil