24 Eylül 2012 Pazartesi

Adana helva yapmayı neden beceremiyor?



Adana ekside..
Ben değil, Maliye Bakanlığı’nın verileri böyle söylüyor..
2012’nin Ocak-Ağustos ayları arasında bütçe tahsilatındaki geliri 1 milyar 587 milyon TL olan Adana’nın aynı dönemdeki gideri 2 milyar 218 milyon TL’yi aştı..
Ne kadar eksideyiz;
Tamı tamına 630 milyon TL..
*         *         *
Yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5 oranında artarak 182.2 milyar TL düzeyinde gerçekleşen vergi gelirlerinin yüzde 45’i İstanbul’da tahsil edildi.. Yılın ilk 8 ayında İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Ankara’da gerçekleştirilen vergi tahsilâtı toplamı 144 milyar 589 milyon TL’ye ulaştı..
Böylece Türkiye genelinde tahsil edilen her 100 TL’lik verginin yaklaşık 80 TL’si İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Ankara’dan toplandı.
2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde vergi gelirleri tahakkuku geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.6 oranında artarak 236 milyar 899 milyon TL olurken, vergi geliri tahsilatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5 artışla 182 milyar 177 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.
Bu dönemde tahakkuk eden vergi gelirlerinin yüzde 76.9’u tahsil edildi.
*         *         *
Vergi rekortmeni illerin sıralaması şöyle..
İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara, Bursa, Mersin, Antalya, Hatay, Tekirdağ, Konya ve Adana..
Yüzde 0.75 ile 11. sıradayız.. Bu da tartışılması gereken bir konu.. Şurası kesin ki, Adana’da üretim yapan birçok büyük şirketin genel merkezi İstanbul vs.. olmak üzere diğer illere taşındı.. Hamallığını bizim yaptığımız o vergiler burada ödenmiş olsaydı, Adana’nın vergi tahsilatında dördüncülüğü söz konusuydu..
Ancak önceliğimiz çok daha farklı..
*         *         *
Şöyle ki..
Aynı 8 aylık dönemde,  merkezi yönetim bütçesi 600 milyon TL’nin üzerinde açık veren iller arasında, Adana ön sıralarda yer almayı da başardı (!)
Diyarbakır rekortmen.. Onu Van, Erzurum, Şanlıurfa, Elazığ, Mardin, Konya, Şırnak, Malatya, Hakkari, Trabzon, Sivas takip ediyor..
Sonra da Adana geliyor..
Kategorimiz üç aşağı beş yukarı belli.. Doğu, Güneydoğu ligindeyiz..
*         *        *
Bardağın neresinden bakmamız lazım.?
Sanayi üretimimiz ve ticaretimiz mi daraldı, vergi toplamakta mı zorlanıyoruz.?
Yoksa.. AK Parti hükümeti kentimize özel ilgi gösterip ödediği vergiden fazlasını mı  Adana’ya katkı koymuş.?
Varsa böyle bir yatırım v.s ortada görebiliyor muyuz.?
*        *        *
Geçenlerde bir haber dikkatimi çekmişti.. Bu yılın ilk sekiz ayında ihracatını en çok artıran il Adana idi.. Kentimizdeki tüm gazete, televizyon ve haber portallarının atladığı bu haberi internet üzerinden Erzurum Yerel Haber Gazetesi’nde okudum..
Bizim adımıza ne kadar utanç vericiydi..
Bir dipnot daha.. Çukurova Kalkınma Ajansı’na Mersin’den toplam 20 proje gelirken Adana’dan sadece iki proje geldi.. Bu da acınası ve üzülesi bir durum..
İstanbul’dan sonra likit paraya en çok sahip olan ikinci il konumundaki Adana, belli ki proje üretmekte ve organize olabilmekte sıkıntı çekiyor..
*         *         *
Edebiyat yapmayayım ama Adana realitesi ortada.. Coğrafyamız kusursuz, insan kaynağımız var, ulaşımın her türlüsü kolay; ama ‘Ekonomik Ortak Akıl’ımız yok..  Oda başkanlarına, STK’lara, tez elden ve öncelikle ‘Adana Tanıtım İmaj Grubu’ oluşturmalarını önermek isterim..
Çeşitli konularda paneller, sempozyumlar düzenlemeye tabii ki evet, ama bu sorunu da ivedilikle ele alıp yorumladıktan sonra kamuoyu ile paylaşmaları şart.. 
Bekliyoruz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder