29 Eylül 2012 Cumartesi

İnşaat sektörü kaybolan iki yılının telafisini bekliyor



Adana’da inşaat sektörü tam iki yıldır kan ağlıyor.. Türkiye genelinde de kısmen bir durgunluk baş göstermiş olsa da, yereldeki tıkanıklıkta beş binlik imar planlarında yaşanan gecikme başrolü oynuyor..
Hatırlatayım, Seyhan ve Çukurova’nın beş binlikleri 2 Ekim Salı günü askı süresini tamamlıyor.. Dolayısıyla önümüzdeki ilk Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısına yetişecek ve itirazlar ele alınacak.. Buna karşın Yüreğir ve Sarıçam’ın beş binlik imar planları henüz hazır değil.. Zemin etüdü eksikliğine bağlı bürokratik sorundan kaynaklanan bu gecikmenin bir an önce çözülerek inşaat sektörünün önünün acilen açılması şart..
Zira kaçan kaçana.!
İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdullah Bakır’ın endişesi fevkalade büyük.. Bakır, plansızlıktan ötürü yapımcı firmaların kent dışında arayışa girdiğini; büyük bir bölümünün zorunlu olarak Niğde ve Osmaniye gibi komşu illere yöneldiğini vurguladı..
Tablo oldukça karamsar..
Nasıl olmasın ki, çivi çakılmıyor.!
Hem inşaat sektörü hem de bağlantılı sektörler açmaza girerken, yatırımsızlıktan işsizlik de alabildiğine artıyor.. İmar planı beklentisinin bir türlü karşılanmamasının Adana’ya kapanması zor yaralar açtığını anlatan İMO Başkanı Abdullah Bakır, “İki yıl öncesinden pik yapan sektörümüzde doğal olarak firma kaçışı yaşanırken sektörel istihdam daralması da gittikçe büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.. Dolayısıyla sadece inşaatçılıkta değil başka alanlarda da sıkıntı kendini gösteriyor.. Bu yüzden belediyelere ve meclislerine büyük sorumluluk düşüyor..” dedi..
Adana’nın beklentisi bu yöndeyken, peki idare ve seçilmişler ne alemde?
Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Murat Türk’ü de aradım.. İdarenin (Büyükşehir Belediyesi) beş binliklerle ilgili yaptığı çalışmaların ‘sıfır hatalı’ kabul edilmesinin mümkün olamayacağını belirten Türk, şöyle devam etti..
-         Nitekim yaptığımız çalışmalar neticesinde planlarda birçok hataya rastladık ve düzeltilmesini sağladık.. Komisyonlar, toplantılar derken süreç bu şekilde işliyor, kaldı ki beş binliklerde gecikmenin çok fazla olduğunu sanmıyorum.. Ama yine de süreci daha da hızlandırmak adına Ekim ayında olağanüstü bir toplantı talebimiz söz konusu olabilir, o toplantıda Seyhan ve Çukurova’yı meclisten geçirebiliriz..”
Süreç pat diye işlemiyor..
Bunun için öncelikle olağan meclis toplantısında itirazların değerlendirilmesi gerekiyor..
Bazı meclis üyeleri, mecliste alınan kararlarla askıya çıkan değişikliklerin birbirini tutmadığını ileri sürmüşlerdi.. İddialar doğruysa, umarım hem kıyağın ve rantın önüne geçilir hem de bir an önce bu beş binlikler ilçelerde binliklere dönüşüp uygulanmaya başlanır..
Yüreğir ve Sarıçam’a gelince..
Zemin etüdü katsayısından kaynaklanan bir bürokratik engel var.. Bu katsayı baz alındığında Ankara’daki rakamlarla Adana’dakiler birbirini tutmuyor.. Ancak çözümün çok kısa sürede gerçekleşeceği izlenimini edindim.. Zaten Yüreğir ve Sarıçam’daki beş binlik imar planı değişikliklerinin bitirilmesi için öngörülen tarih, en geç bu yıl sonu..
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Murat Türk, Seyhan ve Çukurova’nın ardından bu iki ilçeyle ilgili çalışmaların 2012 bitmeden tamamlanacağını açıkladı.. Adana’nın gözü aydın demekten, temenni dilemekten başka elden ne gelir ki.?
Ninemin lafıydı;
Ark’tan su gelene kadar kurbağanın gözü çıkarmış.!
İnşaat sektörü kaybolan iki yılının üzerine soğuk su içti, hiç olmazsa geleceğini kurtarmanın peşinde.. Tıkanmanın bir an önce sona ermesi için ellerini havaya kaldırmış dua ediyor..
Görüntüye göre de olmayacak dua değil.!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder