15 Eylül 2012 Cumartesi

Bayram Akgül'ün stadyum yerine itirazının perde arkası



AK Parti iktidarının belki de Adana’daki en önemli yatırımı olarak kabul edebileceğimiz stadyum meselesi siyasi polemik meselesi olmaktan kurtuldu, bu kez de imar polemiğinin kucağına itildi..
Yeri de projesi de fevkalade isabetli..
Sarıçam’daki Büyükşehir Belediyesi asfalt şantiyesinin de arasında yer aldığı bölgede yapılacak.. Şu an detaylandırma çalışmaları devam eden proje kapsamında, bu alan üzerinde 33 bin kişilik bir stadyum, 10 bin kişilik kapalı spor salonu ve tam olimpik bir yüzme havuzu yapılacak.. Temelinin en geç 2013 yılında atılması hedefleniyor..
Proje çerçevesinde bir saat içerisinde 30 bin kişinin tahliye edilebileceği bir şehircilik ön şartı söz konusu.. Metronun bölgeye ek bağlantısı sayesinde bu imkan da mevcut.. Bu bakımdan arsasıyla, ulaşımıyla Adana Büyükşehir Belediyesi’nin de katkısı sayesinde hükümetin Adana’nın kazandıracağı mükemmel bir hizmet olacak..
Ama, ortasına gelinmiş bir yoldan geri dönülmesi için birdenbire sahneye çıkanlar oldu.. Bunlarınki pişmiş aşa su katmaktan çok öte bir girişim.. Adanaspor Başkanı Bayram Akgül, twitter üzerinden stadyumun yerini sorgulayan mesajlar attı.. Söylemi şu..
- Adana’ya bir stad yapılması planlanıyor ve Adana’daki kulüplere bir şey sorulmuyor.. Şehrin göbeğindeki stada bir vasıta ile gelemeyen taraftar şehrin dışındaki stada nasıl gelecek.?”
Düğün değil bayram değil;
Bayram Akgül niye şimdi konuştu.?
Ve, önerisi nedir.?
Örneğin, bir adım daha ileri gidip “Real tarafına yapılsa iyi olur..” önerisini seslendirecek mi, nedenlerini açıklayabilecek mi.? Bunu söyleyebilirse biz de soracağız, “Real civarındaki arsa sahipleriyle, otellerle bunun bir ilgisi var mı.?” diye.. Ardından şunu da soracağız, “Gerçekte taraftarı mı düşünüyorsunuz yoksa oradaki arsa sahiplerini mi.?”
Bayram Akgül, düşüncesine destek bulabilmek ve kamuoyu oluşturabilmek amacıyla Demirspor Kulübü Başkanı Önder Serin’i de aradı.. Serin’e kısaca konudan bahsedip “Bir araya gelelim, kamuoyu oluşturalım..” önerisinde bulundu.. Serin, Akgül’e çok serinkanlı yanıt verdi..
- Bildiğim kadarıyla yeni stadın yeri de belli projesi de belli.. Bu saatten sonra ne yapabiliriz ki.?”
Önder Serin’i ben de aradım.. Bayram Akgül’ün çağrısına hiç de sıcak bakmadığı açıktı.. ”Sayın Pekmezci, Adana’nın çıkarına olan her konuda varız.. Ama sayın Akgül’le bu tür meselelerde illa ki aynı düşüneceğiz diye bir mecburiyetimiz yok..” dedi..
Adanaspor taraftarı dikkat..
‘Sizin çıkarınıza’ diye başka çıkarların peşinde koşturulmayın..
*          *         *
Adana belediyecilik tarihinin karanlık ve meçhullüklerle dolu günlerini yaşıyoruz.. İmarda da durum maalesef aynı.. Büyükşehir Belediyesi’nde, artık kesinleşmiş olan 25 binliklerin yapılması esnasında olduğu gibi, 5 binliklerde de fırsatçılık ve rant bekçiliğinin kendisini göstermiş olmasından endişe ediliyor..
Sorumuz şu..
Büyükşehir Meclisi’nde komisyonlardan hangi kararlar çıktı; mecliste bu kararlar hakkındaki oylamaların sonucu nasıldı; karşılığında askıda bekleyen imar gerçeği nedir.?
Aynı mı, farklı mı.?
Seyhan’ın D-400’ün üzerinde kalan kısmı ile Çukurova’nın tamamını kapsayan 5 binliklerin yapımında alengirli işlerin döndüğü öne sürülüyor.. Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin önemli bir bölümü kaygısını seslendirirken, “5 binliklerin yaklaşık yüzde 10’u ile oynanmış.. Meclisten çıkanla askıda bekleyenler arasında fark var.. Kabul etmediğimiz değişikliklerin bir bölümü kabul edilmiş gibi gösterilip askıya çıkarılmış..” eleştirisinde bulundu..
Ağırlıklı olarak da Çukurova’da..
İtirazların beklendiği askı süresi bir hafta sonra doluyor.. Önümüzdeki ayın ilk haftasında da Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelecek.. Beklentisi olup ta mecliste kabul edilen meclis üyesi var mı ve nasıl tavır alacaktır bilinmez.. Ama harıl harıl hazırlık yapan meclis üyeleri buna geçit vermez diye düşünüyorum.. Bence 5 binliklerle ilgili önemli ve sert tartışmaların vuku bulacağı, doğru mu değil mi belli olmayan planların elden ele gezineceği bir meclise tanıklık edeceğiz..
Ve tabii ki varsa imar planı sahtekarlıklarına da..
Doğruysa, kimlere kıyak çekilmiş, kimler zengin edilmiş hep birlikte göreceğiz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder